Start van hoofdcontent

Stad

nl

Pedo veroordeeld dankzij A'dams virtueel meisje

22 oktober 2014, 22.11 uur · Aangepast 23 oktober 2014, 16.12 uur

Het virtuele lokmeisje Sweetie heeft er deze week voor gezorgd dat in Australië een pedofiel is veroordeeld. Sweetie, een levensechte virtuele vertoning van een 10-jarig Filipijns meisje, is bedacht en gemaakt door Amsterdamse ontwerpers.

Sweetie heeft internationaal al duizend pedofielen in de val laten lopen. In werkelijkheid zaten de pedofielen te chatten met medewerkers van reclamebureau Lemz in een loods in de stad.

'Sweetie is eigenlijk een soort robot die wij konden besturen. Terwijl de een Sweetie aan het besturen was, waardoor die mannen dachten dat ze met een echt meisje contact hadden, was de ander aan het chatten. De derde collega was dan de identeit van die persoon aan het achterhalen', legt Mark Woerde van het reclamebureau uit.

Het reclamebureau bedacht Sweetie voor Terre des Hommes, die strijdt tegen kinderuitbuiting. Mark Woerde begon enthousiast aan het project, maar langzaam begonnen de chatsessies met pedofielen een akelige impact te hebben op zijn gezondheid.

'We hadden drie keer per week een psycholoog die langskwam, maar op een gegeven moment ben je zo gefocust op het "tracken en tracen" van die mannen, dat je ook vaak vergeet waar je echt mee bezig bent.'

Lemz won afgelopen weekend de Future Award en de Dutch Design Award 2014 met de computeranimatie.