Start van hoofdcontent

Stad

nl

Te weinig capaciteit voor aanpak mensenhandel

28 oktober 2014, 12.33 uur · Aangepast 29 oktober 2014, 15.49 uur

Er zijn veel meer mensenhandelaren dan er voor de rechter verschijnen. Volgens het Openbaar Ministerie is er maar weinig zicht op het probleem. Dat blijkt uit een reportage van het AT5-programma Misdaad BV.

De meest voorkomende vorm van mensenhandel is gedwongen prostitutie. De strijd hiertegen is al enkele jaren een topprioriteit van de overheid. Toch is bijvoorbeeld onduidelijk hoeveel vrouwen er in Amsterdam gedwongen achter het raam staan.

Dat stelt Jolanda de Boer, officier van justitie en gespecialiseerd in mensenhandelzaken. 'We gaan ervan uit dat er in Amsterdam zo'n 4000 vrouwen in de seksindustrie actief zijn. Tussen de 10 en 95 procent van hen doet dat gedwongen. Als je uit gaat van de ondergrens kom je al op 400 vrouwen uit', aldus De Boer.

Contracten
Voormalig loverboy 'Stefan' doet in deze Misdaad BV een boekje open over de denkwijze van een loverboy. 'Je moet zoveel mogelijk contracten proberen binnen te slepen. Zoveel mogelijk meisjes. Er zijn geen vaste werktijden. Ik liet ze het liefst 24 uur per dag werken.'

Bekijk hier de hele aflevering van Misdaad BV.