Start van hoofdcontent

Stad

nl

Importbruiden steeds minder geliefd

29 oktober 2014, 09.09 uur · Aangepast 29 oktober 2014, 19.57 uur · Foto: epsos.de

Er komen steeds minder importbruiden naar Nederland, dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Volgens het bureau trouwen Nederlandse Turken en Marokkanen veel vaker met een partner gevonden in Nederland zelf.

In 2001 zouden nog 60 procent van de Turkse en 55 procent van de Marokkaanse Nederlanders een huwelijkspartner uit het land van herkomst halen. In 2012 was dat nog respectievelijk 15 en 17 procent. Het SCP benadrukt dat de daling tussen 2004 en 2007 het grootst was en daarna nauwelijks nog daalde. Zo schrijft De Telegraaf vandaag.

Volgens het SCP hebben de strengere eisen voor migratie mede gezorgd voor de sterke daling. Maatregelen als inkomenseisen, een verhoging van de leeftijd van een inportbruid naar 21 jaar en een verplichte inburgeringscursus zouden effect hebben. Volgens het bureau is in Turkse en Marokkaanse kringen het automatisme om een bruid uit het land van herkomst te halen doorbroken.

Door de komst van vluchtelingen uit Iran, Irak, Somalië en Afghanistan ziet het SCP wel een groeide stroom huwelijkspartners uit die landen.