Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Waarom mag agent opruien en ik niet?'

2 november 2014, 10.25 uur · Aangepast 3 november 2014, 17.41 uur

'Waarom mag een agent wel opruien en ik niet?' Dat vraagt een 34-jarige rijschoolhouder zich af, die zich woensdag 5 november bij de rechtbank moet verantwoorden voor opruiing.

De man had op internet een filmpje geplaatst waarop te zien is dat hij meerdere malen met een pistool schiet en daarbij in het Nederlands opriep tot het doden van 'zionisten'. Hij vergeleek ze met 'zombies, die je moet doodmaken en kapotmaken'.

De rijschoolhouder moest een paar weken in voorarrest doorbrengen. 'Een agent die "dood aan de islam heeft geroepen" is dat lot niet begaan en dat vinden we vreemd', zegt zijn advocaat Esther Vroegh.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat volgens haar slechts kijken of de agent wordt vervolgd of niet. Dat verschil van aanpak zal ook het principiële punt worden tijdens de rechtszaak, vertelt ze.

De rijschoolhouder liet eerder weten dat hij zijn filmpje in Turkije had gemaakt uit woede over het optreden van het Israëlische leger in de Gazastrook. 'Hij was boos, verdrietig en impulsief over de beschieting van drie Palestijnse jongeren', legt de raadsvrouw uit. Vroegh zegt dat haar cliënt een gaspistool en een luchtdrukpistool in het filmpje gebruikte en dat is in Turkije niet verboden.