Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kroongetuige Fred Ros vandaag voor het eerst gehoord

4 november 2014, 08.13 uur · Aangepast 4 november 2014, 22.34 uur

Fred Ros, de nieuwe kroongetuige in het langlopende liquidatieproces, zal vandaag voor het eerst op een openbare zitting worden gehoord.

Het gerechtshof, belast met het proces in hoger beroep, heeft twee dagen uitgetrokken voor een inleidend verhoor. de 46-jarige Ros heeft de afgelopen maanden verklaringen afgelegd, die justitie hoopt te kunnen gebruiken om veronderstelde opdrachtgevers van liquidaties veroordeeld te krijgen.

Fred Ros werd bij de rechtbank veroordeeld tot dertig jaar cel. In ruil voor zijn verklaringen heeft het OM Ros in hoger beroep een gehalveerde strafeis toegezegd. De rechtbank veroordeelde drie Passageverdachten tot levenslang; zij waren uitvoerders van de zeven moorden waar het proces om draait.

Dino Soerel en Ali A. werden vrijgesproken van het geven van moordopdrachten. Ros zelf heeft een regisserende rol gespeeld bij liquidaties dan wel pogingen daartoe. Ros heeft ook over verklaard over moorden en verdachten die buiten het bestek van het lopende proces vallen.

Een van die verdachten is Willem Holleeder. Het hof houdt voor het liquidatieproces zitting in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol.