Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Bed, bad en brood' voor groep vluchtelingen

6 november 2014, 22.02 uur · Aangepast 7 november 2014, 14.58 uur · Foto: Bas Baltus

Er komt op korte termijn een basisvoorziening van bed, bad en brood voor de groep uitgeprocedeerde vluchtelingen die al twee jaar door Amsterdam zwerft.

De gemeenteraad nam donderdagavond de motie van D66, SP en GroenLinks aan. Met de winter in aantocht vinden de partijen dat de groep vluchtelingen niet op straat rond kunnen zwerven. De groep vluchtelingen verhuist al ruim twee jaar van tijdelijke opvang naar tijdelijke opvang.

De asielaanvragen van het grootste gedeelte van de groep zijn afgewezen en formeel moeten ze nu terug naar land van herkomst. Omdat ze daar vaak niet worden toegelaten zijn ze op noodvoorzieningen in Nederland aangewezen.

Omdat het Rijk vooralsnog niet wil voorzien in deze voorzieningen, gaat Amsterdam nu in navolging van Utrecht zelf maatregelen treffen om te voorkomen dat de vluchtelingen op straat komen te leven.

'We kunnen niet niets doen' 
Deze bed, bad brood voorziening is wat ons betreft niet het eindpunt. Wij willen structurele opvang voor ongedocumenteerde vluchtelingen', zegt Rutger Groot Wassink. 'Zodat mensen in staat zijn te werken aan hun toekomst, of die nu hier of elders ligt.'

'De echte oplossing voor dit probleem moet uit Den Haag komen. Maar we kunnen ondertussen niet stil blijven zitten en niets doen', zegt Jan Paternotte van D66. 'Dus is het heel goed dat er nu een bed-bad-brood-voorziening komt, zoals het Europees Comité voor Sociale Rechten in eerste aanleg ook al heeft gezegd.