Start van hoofdcontent

Stad

nl

Winkeliers in de stad denken verschillend over Zwarte Piet

8 november 2014, 18.08 uur · Aangepast 10 november 2014, 23.58 uur

Volgende week zondag komt Sinterklaas vanuit Spanje aan in de stad. Zoals ieder jaar verwelkomen ook veel winkeliers de goedheiligman. Zij doen dat echter allemaal op hun eigen manier en wat blijkt ook hun ideeën over Zwarte Piet verschillen.

De winkeliers rond het Purmerplein in Noord onthalen de Sint en zijn helpers ook, maar hebben wat betreft het uiterlijk van Zwarte Piet wel wat veranderd. 'We hebben een aanpassing gedaan in verband met dat de burgemeester toch graag iets veranderd wil zien. Zwarte Piet komt hier wel aan, hij heeft alleen geen lippenstift op en geen oorbellen in', zo zegt Lily Oosterwal van de winkeliersvereniging.

Het winkelcentrum Reigersbos in Zuidoost is nog in dubio over de festiviteiten, want vorig waren er wat problemen. 'ik heb een aantal mails ontvangen die een zwaar dreigende ondertoon hadden. Men wilde niet dat wij Zwarte Pieten op het winkelcentrum toelieten', aldus Hans Visser van de winkeliersvereniging Reigersbos. Volgens Visser is de kans groot dat de Pieten in Reigersbos alleen een roetveeg krijgen.

Op het Gelderlandplein zijn de winkeliers helemaal om en krijgen de Pieten alle kleuren van de regenboog, zo zegt winkelier Herman van Wissen. 'De traditie is het Sinterklaasfeest. De traditie is niet of Sinterklaas een mijter op heeft en Zwarte Piet zwart is'.