Start van hoofdcontent

Stad

nl

Collega en vriend mist Joep Lange nog iedere dag

8 november 2014, 19.46 uur · Aangepast 9 november 2014, 10.20 uur

Op 17 juli kwam er plots een eind aan het leven van aids-onderzoeker Joep Lange en zijn partner Jaqueline van Tongeren. Hun vlucht MH17 werd boven Oekraïne uit de lucht geschoten. Volgens hoogleraar en vriend Peter Reis is het gemis groot.

'Ik ben mijn twee maatjes kwijt. Want het waren allebei mensen van, ja Joep nog langer dan Jacqueline, van het allereerste uur. Joep en mijn medische carrière rond HIV dateert vanaf het begin van de epidemie in Amsterdam in 1981. Dan heb je het dus over meer dan 30 jaar.' Reiss heeft het gevoel dat de dood van Lange een gat in zijn persoonlijke geschiedenis geslagen heeft.

Reiss hoorde van de ramp met MH17 toen hij zelf al in Melbourne was. Eenmaal terug op kantoor in het Academisch Medisch Centrum, waar ook Lange werkte, was de klap enorm. 'Mensen waren heel erg bezig om de boel overeind te houden. Maar waren absoluut nog heel erg uit het lood geslagen en ontdaan. Ik merk gewoon aan mezelf dat het nog dagelijks m'n functioneren beïnvloed'.

Maandag wordt er in de stad een nationale herdenking gehouden voor alle slachtoffers van MH17. Reiss is ervan overtuigd dat dat een belangrijk moment is. 'Ik denk dat het goed is dat hij er is. Het help mensen. En ik hoop dat de nationale herdenking zo opgezet is dat het naasten, vrienden, familie van ook de andere slachtoffers helpt', zo zegt Reiss.

De nationale herdenking is maandag vanaf 13.00 uur live te volgen op AT5 en via de website.