Politiek

'Massale politiecontroles niet meer op Stadsplein'

9 november 2014, 09.20 uur · Aangepast 9 november 2014, 18.38 uur · Foto: R.Franken

Whatsapp

D66 is tegen grote politiecontroles op het Stadsplein in Amstelveen. Het lijkt bijvoorbeeld te veel op 'volksvermaak of een openbare berechting'.

Afgelopen donderdag werden de hele dag auto's onderschept de weg en in het centrum van Amstelveen gecontroleerd. Het leverde negen aanhoudingen op.

D66-raadslid Harmen van der Steenhoven wil weten waarom de actie midden in het centrum moest en niet op een industrieterrein kon. 'Het Stadshart moet voor de bezoekers van het winkelcentrum een uitnodigend karakter hebben. Juist op een koopavond én wanneer René Froger in de Schouwburg optreedt pakt de politie tot en met de belastingdienst aan toe uit. Dit terwijl het plein juist méér gastvrijheid zou moeten uitstralen.'

Aapjes kijken
'Handhaving prima, maar de actie kreeg nu met tientallen omstanders een erg hoog "aapjes kijken" gehalte. Toen ik er afgelopen week langskwam werd er net iemand gearresteerd. Zo'n verdachte wordt dan onder het toeziend oog van honderd man afgevoerd. Zeer onwenselijk als het ook anders kan, bijvoorbeeld op een industrieterrein. Politiecontroles dienen wat D66 betreft niet als volksvermaak of een openbare berechting.'

D66 zal het stadsbestuur vragen om geen toestemming meer te geven voor dit soort acties op deze plek. 'Wat ons betreft de eerste en de laatste keer', zegt Van der Steen. Dat klopt overigens niet helemaal. Een week eerder was er precies zo'n actie.

Whatsapp