Start van hoofdcontent

Stad

nl

Protest tijdens lezing: 'Dries Van Agt de Joden zijn jou zat'

9 november 2014, 19.22 uur · Aangepast 10 november 2014, 23.17 uur · Foto: Twitter/@Menno020

Een groep pro-Israël-activisten heeft zondag een toespraak van oud-premier Dries van Agt verstoord. Er werd geschreeuwd en een spandoek getoond met de tekst: 'Van Agt de Joden zijn jou zat!'

Dat gebeurde tijdens de Preek van de Leek, een alternatieve kerkdienst die in de Singelkerk in het centrum plaatsvindt. In series van vijf lezingen worden bekende Nederlanders gevraagd om een preek te houden over een zelfgekozen tekst uit de bijbel. Zondagmiddag verzorgde Van Agt een toespraak.

Aan het begin van de lezing werd door een aantal mensen in de zaal een spandoek opgehangen met de tekst 'Van Agt, de Joden zijn jou zat!' Daaronder stonden de namen van de Drie van Breda, drie Duitse oorlogsmisdadigers die na de Tweede Wereldoorlog een levenslange gevangenisstraf uitzaten in de Koepelgevangenis van Breda en voor wie Van Agt als minister gratie had overwogen.

Vrienden van Himmler
'Vrienden van Himmler, die heeft hij vrijgelaten en daar begon het mee,' riepen de betogers. Ook werd Van Agt uitgemaakt voor 'schoft' en 'huichelaar'. Volgens stadsdominee Rob Visser ontstond er een dreigende sfeer. Visser is toen tussen de groep en Van Agt in staan. Na enkele minuten verlieten de demonstranten de kerk. Uiteindelijk werd de politie erbij gehaald en keerde de rust terug. Er is niemand opgepakt.

De organisatie van de Preek van de Leek heeft inmiddels contact opgenomen met de Joodse gemeenschap in de stad, om over het incident te praten. Later deze week volgt een gesprek met rabbijn Raphael Evers. Volgens de organisatie was de preek van Van Agt politieker dan van tevoren was ingeschat. Van Agt staat bekend als een felle pleitbezorger van het Palestijnse volk. Hij noemde zijn inzet voor de Palestijnen 'de laatste missie van zijn leven'.

In september werd een theatervoorstelling met een beroemde Israëlische actrice verstoord door een groep pro-Palestina-demonstranten.

Pro Israël Protest bij #preekvandeleek met Dries van Agt @AT5 AT5 @parool @protestants020 pic.twitter.com/T1hqQfVybj

— Menno Heslinga (@Menno020) 9 november 2014