Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geen monument maar boom voor redden gedumpte baby

10 november 2014, 23.13 uur · Aangepast 11 november 2014, 08.54 uur

Er komt geen monument voor de gevonden baby in de Fritz Conijnstraat in Nieuw-West. Buurtbewoners besloten maandagavond dat er in plaats daarvan een Boom van Verdienste komt voor de vindster. De boom wordt nog dit jaar in Slotermeer geplant.

Tijdens een bewonersbijeenkomst, dat door het stadsdeel was georganiseerd, werd besloten om voor een positieve herinnering te kiezen en niet voor een monument bij de vindplaats van de baby. Het meisje werd eind oktober in een ondergrondse container in Nieuw-West door een passant ontdekt.

'Iets positiefs doen'
'Eigenlijk is de inzet van iedereen geweest. Wij willen ook iets positiefs doen voor dat meisje. We willen laten zien dat we iets goeds willen laten horen in plaats van alleen al dat vreselijks', reageert een buurtbewoner.

Ook stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud is tevreden met het besluit. 'Een boom is een teken van leven. De baby is immers gered door een alerte bewoonster.' Het plaatsen van een monument bij de container kan ook een negatief effect hebben op de baby en de kinderen uit de buurt, zegt Baâdoud.

Pluim
Buurtbewoners onthulden eind oktober ook een tijdelijk kunstwerk voor de baby. Indien daar behoefte voor is kan dat monument later bij de boom worden geplaatst. De vindster ontving eerder al een pluim van de politie voor haar oplettendheid.

Boom van Verdienste
Het stadsdeel laat jaarlijks een Boom van Verdienste planten om iemand in het zonnetje te zetten die een bijzondere daad heeft verricht of belangrijk vrijwilligerswerk doet.