Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse notarissen voor de rechter

15 november 2014, 13.29 uur · Aangepast 17 november 2014, 23.28 uur

De rechtbank in Utrecht trekt 25 dagen uit om een omvangrijke zaak van fraude met vastgoed te behandelen. Er moeten 17 verdachten voorkomen, onder wie twee notarissen uit Amsterdam en Bergen en een advocate uit Almere.

Met de vastgoedfraude zijn volgens het Openbaar Ministerie miljoenen verdiend.

De verdachten kochten in Amsterdam en Flevoland huizen van woningcorporaties. Ze gingen er niet zelf wonen, maar verhuurden ze aan illegalen of maakten er drugspanden van. Om de huizen te kunnen kopen werden werkgeversverklaringen en loonstroken vervalst. Ook vervalsten de verdachten facturen om geld uit bouwdepots te kunnen halen. Degenen die de bouwdepots aanvroegen hadden zelf geen geld, zodat banken het geleende geld nauwelijks konden terugvorderen, zegt het OM.

Pesetazaak
De zogenoemde Pesetazaak begon in 2010, toen het OM steeds meer informatie kreeg over fraude met woningen van corporaties. In 2011 werden zestien van de zeventien verdachten opgepakt. Daarna liep de zaak jaren vertraging op, omdat de advocaten van de verdachten steeds met nieuwe verzoeken kwamen. Zo wilden zij samen met de rechters naar Suriname reizen om getuigen te horen. Dat ging niet door, evenals het oproepen van honderd getuigen. Veertig andere getuigen zijn ondertussen wel gehoord.

De zaak gaat maandag van start. Tot kerstmis komen telkens een of twee verdachten voor de rechter. De rechtbank wil op 16 februari 2015 uitspraak doen.