Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Faculteit UvA op de schop, studenten broeden op actie

17 november 2014, 20.00 uur · Aangepast 18 november 2014, 11.57 uur

Studenten van de UvA zijn geschokt over de verregaande hervormingen bij de faculteit Geesteswetenschappen.

Die zijn volgens het bestuur noodzakelijk vanwege de drastische bezuinigingen op het onderwijs. Maar volgens de studenten speelt de universiteit voor bedrijfje en zijn zij daar het slachtoffer van.  

'Studenten moeten geld opleveren, opleidingen moeten geld opleveren en enige academische vorming, daar is geen plaats meer voor blijkbaar', stelt Gunnar de Haan, voorzitter van de facultaire studentenraad. 

Maar feit is dat de faculteit Geesteswetenschappen in zwaar weer verkeert. Tot 2018 moet er zeker zeven miljoen euro bezuinigd worden. 'Dat is een behoorlijke klap en ontzettend vervelend', meent Frank van Vree, Decaan Geesteswetenschappen. 'En het betekent ook verlies van arbeidsplaatsen. Daarbij kan het bedrag mogelijk nog hoger uitvallen'.

Acties?
En dus wordt er vanaf 2016 flink in het onderwijs gesneden. Daarom zijn twee scenario's ontwikkeld, die nu besproken worden door medewerkers van de faculteit. Volgens studenten is het echter kiezen tussen twee kwaden en dus wordt er al gebroed op acties. 'Wij zullen doen wat nodig is. Ik hoop dat we zo lang mogelijk kunnen praten, maar andere middelen worden niet geschuwd', aldus De Haan.