Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Instrumentendepot als bibliotheek voor muziek

26 november 2014, 11.15 uur · Aangepast 26 november 2014, 11.30 uur

In Oost opende gisteren het instrumentendepot Leerorkest. Een plek waar oude muziekinstrumenten opgeknapt worden, waardoor kansarme kinderen de gelegenheid krijgen om muziek te maken.

Initiatiefnemer Marco de Souza loopt trots langs de verschillende atelierruimtes, waar oude instrumenten worden opgeknapt voordat ze uitgeleend kunnen worden. Hij kwam een aantal jaar geleden op het idee voor het depot na een reis door Venezuela.

'In Venezuela hebben ze een enorm systeem voor muziekeducatie. Ik vroeg me af, hoe doen ze dat?' vertelt Marco. 'Er zijn daar immers 300.000 kinderen die een muziekinstrument spelen. Ze vertelden me dat ze daar een werkplaats hebben gecreëerd, waar werklui en studenten instrumenten repareren. Dat doen ze voor al die 300.000 kinderen.

Toegankelijk voor iedereen
En dat besloot Marco ook in Nederland op te zetten. Scholen kunnen de instrumenten lenen om ze te gebruiken tijdens lessen of muziekprojecten. Zo wordt muziekles toegankelijk voor alle lagen van de bevolking. 

'Je ziet dat muziekeducatie en daarmee de hele toegang tot kunst en cultuur gedemocratiseerd wordt,' vertelt Marco. 'Er zijn steeds meer initiatieven zoals het Leerorkest en wij willen dat door heel Nederland alle kinderen muziek gaan maken. Het is net als een bibliotheek: we hebben een plek nodig waar je instrumenten kunt lenen.' 

Vrijwilligers
Inmiddels heeft het depot al duizenden instrumenten gekregen van particulieren. En die moeten gerestaureerd worden. Daarom is het depot nog steeds hard op zoek naar vrijwilligers. Er worden cursussen georganiseerd waar de vrijwilligers instrumenten leren repararen.