Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Drijvende giga-origami onderdeel van Amsterdam Light Festival

26 november 2014, 15.52 uur · Aangepast 26 november 2014, 17.40 uur · Foto: Merktroubadour

De derde editie van het Amsterdam Light Festival gaat donderdag van start. Bij het Scheepvaartmuseum werd daarom vandaag een bijzonder kunstwerk te water gelaten.

Een gigantische origami-boot met de naam 'Intrepid' drijft vanaf vandaag op het water tussen het Scheepvaartmuseum en NEMO. De origami is samen met veel andere lichtgevende kunstwerken tot half januari te zien op de grachten.

Ook de studenten van de HvA hebben voor het Festival een lichtgevend kunstwerk ontworpen. Studenten van de studies Bouwkunde, Product Design en Commerciële Economie hebben een grote lichtbol van drie bij drie meter te water gelaten die de 'stemming' van de stad in licht weergeeft.

'Bright City'
Informatica-student Joppe Lauriks legt uit hoe het werkt: 'Een externe server analyseert alle tweets waaraan de geolocatie Amsterdam is toegevoegd, en alle tweets die #Amsterdam hebben. Dus twitteren veel mensen #happy of #smile, dan licht de bol op in vrolijke kleuren. De bol is de hele dag in beweging. Hoe meer berichten, hoe heftiger de lichteffecten.'

Het Amsterdam light Festival begint morgen en duurt tot en met 18 januari. Het thema van het festival is dit jaar 'A Birght City'. De lichtgevende kunstwerken kunnen vanaf de grachten worden bewonderd, maar ook musea, theaters en restaurants organiseren evenementen rondom het festival.