Stad

NL
V

GGD zet mobiele cocaïne-testers in

28 november 2014, 19.07 uur · Aangepast 30 november 2014, 14.46 uur

Toeristen die twijfelen over de kwaliteit van hun cocaïne, kunnen telefonisch een tester van de GGD laten komen.

Deze opvallende maatregel lichtte hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg gisteren al toe in Het Verhoor. 'Je kunt een nummer bellen en dan komt er een tester naar je toe. Voor een toerist om toch te weten wat ik heb', vertelde Aalbersberg. 'Want het belangrijkste wat we op dit moment willen is uitsluiten dat er nog meer slachtoffers vallen.'

Op de website van de GGD staan drie tips voor toeristen om de kwaliteit van hun cocaïne te testen. De eerste is een beetje poeder op je tong doen. Is je tong na een paar minuten niet verdoofd, dan is het geen cocaïne. De tweede tip is opvallender. Die luidt dat als je met een groep bent, dat je dan één iemand als eerste een lijntje moet laten snuiven om te kijken hoe dat gaat.

De derde tip is dus het telefoonnummer waarmee je tussen 19.00 en 23.00 uur een mobiele tester kan 'bestellen'. Dat kan via het nummer 06 206 338 54.

De GGD lijkt al een flinke stap verder te gaan dan de politiek. Gisteren liet D66 bijvoorbeeld weten een cocaïnetestpunt 'te willen overwegen'.