Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Vijf jaar na zijn dood wordt Shaffy nog steeds gemist

1 december 2014, 20.24 uur · Aangepast 2 december 2014, 12.53 uur

Het is vandaag precies 5 jaar geleden dat Ramses Shaffy overleed. En dat wordt door vrienden en bekenden van de chansonnier en acteur herdacht.

Ook Gerard Jan Alderliefste, die veel met Shaffy optrad, herdacht hem vandaag. De muzikant is verbaasd dat vijf jaar na de dood van Shaffy er nog geen standbeeld voor hem is. 'Een standbeeld van Shaffy dat staat natuurlijk in ieders hart. Op een mooie plek in Amsterdam, daar moet gewoon een standbeeld komen', aldus Alderliefste.

Een goede plek voor een standbeeld, zou bijvoorbeeld het huis kunnen zijn waar hij woonde, zo zegt Alderliefste. 'Derde Weteringsdwarsstraat 42. Ik zou hier een standbeeld zetten, lekker pontificaal. Het is een kenmerkende plek omdat het de branie laat zien van Shaffy, het feestgedruis, de burenoverlast, maar ook z'n creativiteit en zijn hele carrière.'

Nog zo'n kenmerkende plek in de stad is het Sarphatihuis. 'Hier haalde ik Shaffy op met mijn dubbelgeparkeerde lelijke eend, m'n Deux Cheveaux. Dan stapte hij in, na uren te hebben gezegd nog één wijntje, nog één peukje. Dan stapte hij in die eend en dan gingen we naar een concert en dan zei hij "Wat een lieve auto is het toch"', vertelt Alderliefste.