Start van hoofdcontent

Stad

nl

UvA krijgt mogelijk Gender Awareness Training

5 december 2014, 00.33 uur · Aangepast 5 december 2014, 11.19 uur · Foto: Dick Veldhuisen

Het Amsterdams Gerechtshof gaat in januari nieuwe getuigen horen in de zaak van de Edith Kuiper. De econome zou bij een sollicitatie voor de UvA zijn afgewezen, omdat zij een vrouw is. Nu eist zij een Gender Awareness Training voor de universiteit.

Kuiper slaat de handen ineen met het Proefprocessiefonds Clara Wiechman, een fonds dat de positie van de vrouw wil verbeteren door principiële rechtszaken te ondersteunen. Zij willen dat het bestuur van de UvA een training krijgt die hen ervan bewust maakt welke elementen ervoor kunnen zorgen dat vrouwen worden afgewezen. Dat vertelt Aniek de Ruiter van het Proefprocessiefonds aan Amsterdam.fm.

'Het punt is dat geschikte vrouwen vaak over het hoofd worden gezien, omdat het vaak moeilijk is voor een commissie om door de 'gender' heen te kijken. Wij gaan uit van een soort mannelijke standaard van geschiktheid en daar moet een bestuurder zich bewust van worden', aldus De Ruiter.

Rechtszaak
Kuiper spande in 2008 een rechtszaak aan. Die werd afgewezen, omdat het CV van Kuiper niet aan zou sluiten op de functie-eisen. Het Gerechtshof denkt daar nu anders over en trekt de uitspraak in twijfel. Volgens het Hof zou het CV wel degelijk aansluiten op de functie-eisen en zijn er sterke aanwijzingen voor discriminatie. Wie weet dat de UvA straks toch nog een Gender Training in de schoot krijgt geworpen.