Stad

NL
V

Rechter verbiedt taxidienst UberPOP

8 december 2014, 11.51 uur · Aangepast 8 december 2014, 20.25 uur

Technologiebedrijf Uber moet stoppen met de taxidienst UberPOP. De dienst werd al eerder verboden, maar Uber ging tegen die uitspraak in beroep. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven hield de eerdere uitspraak vandaag in stand.

De Inspectie Leefomgeving en Transport eiste dat Uber stopt met het aanbieden van taxidiensten via UberPOP. De Inspectie ziet UberPOP-chauffeurs als snorders, die taxidiensten aanbieden zonder in het bezit te zijn van een taxivergunning. Volgens de advocaat van Uber moet reizen via UberPOP gezien worden als liften en verdienen de chauffeurs hooguit de vaste lasten van hun auto terug. Maar daar ging de rechter dus niet in mee.

Dwangsom chauffeurs

Vier UberPOP-chauffeurs die eerder tijdens een snordersactie werden aangehouden, krijgen nu een dwangsom opgelegd. Voor iedere keer dat zij nogmaals aangehouden worden op het moment dat zij passagiers vervoeren, krijgen zij een boete van 10.000 euro, die kan oplopen tot 40.000 euro.

Uber strafbaar

Ook Uber wordt door de rechter gezien als medepleger van een strafbaar feit. Uber betoogde slechts aanbieder te zijn van een technologie die de taxiritten mogelijk maakt en daarom niet strafbaar te zijn. Omdat het bedrijf twintig procent van alle ritprijzen in handen krijgt, is de rechter van mening dat ook Uber de taxiwet overtreedt. Het bedrijf kan in de toekomst boetes van 10.000 tot 100.000 euro krijgen voor nieuwe overtredingen.

Uber heeft nog geen reactie gegeven naar aanleiding van de uitspraak. Het is nog niet duidelijk of Uber zal stoppen met het aanbieden van UberPOP. In verschillende andere landen ging Uber gewoon door, nadat de dienst verboden werd.