112

NL
V

[Video] Reeks ingrijpende moorden in onderwereldoorlog

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 december 2014, 11.52 uur

De afgelopen twee jaar wordt de stad geteisterd door een onderwereldoorlog die zijn weerga niet kent: tientallen liquidaties die steeds grover, gewelddadiger en roekelozer worden. Onschuldige burgers zijn de dupe van de onderwereldvete, waarvan het einde nog niet in zicht lijkt. AT5's Misdaad BV maakte een overzicht van de ingrijpende moorden, die als onderdeel van de 'Mocro Maffia' worden gezien.

Antwerpen
Voor de oorsprong van het conflict moeten we de grens over, naar de haven van Antwerpen. Daar verdwijnt begin 2012 ruim 200 kilo cocaïne uit een container. Niemand weet wat er precies is gebeurd. Of de drugs nu zijn gestolen of onderschept, de oorlog breekt uit. Misdaadjournalist Joris van der Aa van de Gazet van Antwerpen vertelt over de link met Antwerpen.

Staatsliedenbuurt
Op 29 december 2012 wordt de stad geconfronteerd met de ongekend gewelddadige executie van twee jonge criminelen in De Staatsliedenbuurt. Sindsdien lijkt het einde zoek. Liquidatie op liquidatie volgt. Eerder deze maand valt de vijftiende dode in het conflict, de 34-jarige Luana Luz Xavier.

'Het gaat inmiddels niet meer de cocaïne, maar om persoonlijke wraak', vertelt hoofdofficier van justitie Theo Hofstee. In deze aflevering gaat Hofstee dieper in op het onderwereldconflict en de worsteling van justitie, vanwege de schaarste aan bewijsmateriaal.

Onschuldige vader
Marijn Schrijver, auteur van het boek 'Mocro Maffia' vertelt onder meer over de moord op Stefan Eggermondt. De jonge vader werd in juli van dit jaar geliquideerd. Hij werd aangezien voor iemand anders, omdat hij toevallig in dezelfde auto reed als het beoogde doelwit. 'In Amsterdam werd dit jaar een stille tocht gehouden voor doodgeschoten hondje, maar niet voor deze man. Ik begrijp niet waar de maatschappelijke verontwaardiging is", aldus Schrijver.

Misdaad BV over de onderwereldoorlog in Amsterdam kun je hieronder bekijken. Vanavond om 18.15 en 21.40 is de aflevering te zien op AT5.