Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

[VIDEO] Roderik Schaepman maakte documentaire over bipolaire vader Daan

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 december 2014, 18.41 uur

Duizenden Amsterdammers hebben een bipolaire stoornis. Patiënten die bipolair zijn, hebben grote stemmingswisselingen. Amsterdammer Roderik Schaepman wilde meer aandacht voor de ziekte en maakte de documentaire 'Ver van Daan' over zijn vader die de stoornis heeft.

Daan raakte overspannen en werd manisch depressief, zijn huwelijk strandde en hij leefde daarna 30 jaar lang een zwervend bestaan. Roderik besloot er iets mee te doen. 'Het begon eigenlijk dat ik een film wilde maken over mijn manisch depressieve vader. Langzaam ontwikkelde dat het een film werd over mij. Gaandeweg kwam ik er bijvoorbeeld achter dat het erfelijk is. Ik kwam er in ons gezin achter dat er bijna niet werd gesproken over wat er meer dan dertig jaar geleden is gebeurd met mijn vader', aldus Roderik.

Door zijn stoornis had Daan een enorme energie en was hij vaak met honderd dingen tegelijk bezig. Zo schreef hij 3000 gedichten en was hij ondertussen bezig met het opzetten van diverse bedrijven, die uiteindelijk helemaal niet van de grond kwamen. In de film zegt Daan daarover het volgende: 'Ik had op een gegeven moment op zeven plaatsen postbussen geopend'. Op de vraag waarom op zeven verschillende plekken, zegt Daan: 'Nou zeven postbussen verschillende adressen voor de verschillende bedrijven die ik wilde oprichten'.

Roderik hoopt dat de film anderen helpt om het stigma rond bipolaire stoornissen te doorbreken. De film wordt op 30 december om 22.50 uur uitgezonden op NPO 2.