Start van hoofdcontent

Stad

nl

Levenslang geëist tegen Hamza B. voor schietpartij Staatsliedenbuurt

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 december 2014, 19.50 uur

De Marokkaanse officier van justitie in Tanger eist de zwaarst mogelijke straf tegen tegen Hamza B. voor zijn veronderstelde betrokkenheid bij de beruchte schietpartij in de Staatsliedenbuurt.

Volgens Het Parool krijgt B. de zwaarste straf in de Marokkaanse wet, de doodstraf. In zijn geval wordt dat omgezet naar levenslang. Er is volgens justitie genoeg bewijs dat B. de Audi RS4 bestuurde die bij de liquidatie werd gebruikt. 

Justitie in Marokko heeft de vervolging van B. op verzoek van Nederland overgenomen, nadat B. in juni 2013 op het vliegveld van Tanger werd opgepakt. De afgelopen anderhalve maand hield de rechtbank de zaak twee keer aan, op dringend verzoek van B. en zijn advocaten.

 Behalve van betrokkenheid bij de dubbele moord, verdenkt justitie hem ook van poging tot moord op twee motoragenten. De schutters van de Staatsliedenbuurt schoten tijdens hun vlucht op hen.

Hamza B. vluchtte na de wild west schietpartij in 020 naar Marokko, maar kon daar worden gepakt en berecht.

— Mark Schrader (@markschrader) 23 december 2014

Justitie in NL sloot een deal met Marokko: daar berechten, maar geen doodstraf. Nu eist Marokko dus levenslang. #Staatsliedenbuurt

— Mark Schrader (@markschrader) 23 december 2014