112

[Video] Ali Akgün probeerde het eerst als voetballer maar werd topcrimineel

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 december 2014, 19.01 uur

De vandaag geliquideerde topcrimineel Ali Akgün was ooit een veelbelovend voetbaltalent maar eindigde in de zware Amsterdamse criminaliteit.

De in Alkmaar opgegroeide Akgün schopte het op een gegeven moment zelfs tot de voetbalschool van AZ, een professionele voetbalcarrière was echter niet voor hem weggelegd. Als hij bij Türkyemspor gaat spelen, komt hij aanraking met de voorzitter van de club, Nedem Imac.

De twee raken in eerste instantie zeer goed bevriend en samen beleven ze de gloriedagen van de club. Maar ze krijgen op een gegeven moment ruzie, geruchten gaan dat Akgün met een eigen drugslijn is gaan concurreren met Imac. Akgün gaat ondertussen bij SC Voorland in de Watergraafsmeer voetballen en ook die club maakt hoogtijdagen mee met Akgün in de gelederen.

Passage-zaak
Imac wordt in februari 2007 in Osdorp doodgeschoten, Akgün wordt in april 2007 opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij een aantal liquidaties. Zijn naam wordt in verband gebracht met de aanslagen op Leen Bosnie, Atilla Önder en de mislukte aanslag op August Adjoeba. Volgens Peter la S., de eerste kroongetuige in het monsterproces, zat Akgün ook achter de moord op Imac.  

Tijdens het Passageproces bij de rechtbank barstte Akgün meermalen in woede uit over de ontboezemingen van La S., die volgens hem van a tot z gelogen waren. Hij wordt uiteindelijk vrijgesproken van de liquidaties. Onlangs deed de nieuwe kroongetuige Fred Ros in het hoger beroep van de Passage-zaak een boekje open over Akgün.

Akgün zelf was daar niet bij, hij zette zijn leven na zijn voort in naar verluidt Dubai en sinds kort in Istanbul. Daar werd hij vandaag bij een stoplicht met meerdere kogels om het leven gebracht.

AT5 wijdde in 2009 een aflevering van het misdaadprogramma Blauw aan Ali Akgün: