Start van hoofdcontent

Stad

nl

Scholieren mogen leeftijdgenoten gaan berechten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 december 2014, 20.57 uur

Drie scholen in de stad gaan vanaf het voorjaar experimenteren met jongerenrechtbanken. Scholieren mogen daar hun leeftijdgenoten berechten en hen een straf opleggen.

De proef start op de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert, het St. Ignatiusgymnasium en de Open Schoolgemeenschap Bijlmer. Het idee is komen overwaaien uit Amerika, waar het systeem al een succes is.

De leerlingen kunnen worden berecht om kleine vergrijpen zoals betrokkenheid bij een vechtpartij op school, vernieling of diefstal, meldt de NOS. Er wordt niet gekeken naar de schuldvraag, omdat het gaat om medescholieren die hun daad al hebben toegegeven.

De straffen die kunnen worden opgelegd verschillen van het schrijven van een excuusbrief tot het uitvoeren van een opdracht, zoals schoonmaken of het opruimen van de buurt. De scholieren die de straffen gaan opleggen krijgen speciale trainingen en gaan langs bij rechtbanken. Elke school selecteert een tiental leerlingen voor de jongerenrechtbank.

Veel Amsterdamse advocaten, officieren van justitie, buurtregisseurs en politiemensen zouden de de proef wel zien zitten.