Start van hoofdcontent

Stad

nl

[VIDEO] Spreidingsbeleid moet drukte in de stad oplossen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 januari 2015, 17.23 uur

Het is druk in de stad, dat zal bijna niemand ontgaan. Maar is het ook te druk? Burgemeester Van der Laan zei in zijn nieuwjaarsspeech nog dat de drukte een serieus probleem is, waar maatregelen tegen genomen moeten worden.

'Je kunt heel veel dingen doen en je moet heel veel dingen doen. Het is een probleem, maar het is ook, als je het met andere gemeenten in Nederland vergelijkt, een klein beetje een luxeprobleem, namelijk het gevolg van een succes', zo zegt Van der Laan.

Niet alleen Amsterdammers vinden het druk in de stad, toeristen hebben er ook last van. 'We zijn naar musea geweest, maar overal is het heel erg druk, wachtrijen. Dus overal is het schuifelen, schuifelen. Ik ben vermoeider van het wachten dan van het dingen doen', zo zegt een man die de stad een dagje bezoekt.

Walther Ploos van Amstel, docent logistiek aan de UvA, heeft wel een paar ideeën om de drukte te lijf te gaan. 'Je wil bij het Rijksmuseum zijn en je wil je foto bij het I Amsterdam-logo. Maar al die mensen die de stad bezoeken moeten ontdekken dat Amsterdam mooiere plekken heeft. De Foodhallen in West, de plantage in Oost. Maar we moeten ook gaan leren spreiden in de tijd. De musea zijn 's avonds na half vijf gesloten. Dat is natuurlijk heel erg gek. Ten tweede als je de winkelstraat in gaat, de Kalverstraat, Nieuwendijk, Zeedijk, tot 12 uur kun je daar niet in vanwege het bevoorradend verkeer. En na vijf uur staat er zoveel afval van de winkels dat het ook niet meer leuk is', aldus Ploos van Amstel.