Start van hoofdcontent

Stad

nl

UPDATE: Amsterdamse documentairemaker korte tijd vastgezet in Turkije

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 januari 2015, 12.09 uur

De journalist en documentairemaker Mehmet Ülger uit Amsterdam is vandaag korte tijd vastgehouden op de luchthaven van de Turkse stad Instanbul. Zijn vrouw Astrid van Unen is ook in Istanbul en laat aan AT5 weten dat hij nog steeds vast zit. 'Het is een gekkenhuis, ik heb geen idee wat er allemaal gebeurt.'

Dat heeft secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten laten weten. Het is de tweede keer in twee dagen dat een Nederlandse journalist in Turkije is aangehouden. Dinsdag ging het om Frederike Geerdink. Ülger is aangehouden omdat hij in 2013 opnames heeft gemaakt tijdens de rechtszaak van de Nederlandse journaliste Fusun Erdogan. Hij deed dat als waarnemer van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

Ülger werd woensdag uit de rij gehaald bij de douane en is verteld dat hij naar een rechtbank wordt gebracht. Bruning laat weten dat er overleg is met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) is nog in Turkije. Koenders noemde intimidatie van journalisten dinsdag nog onacceptabel.

UPDATE: Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat weten Ülger weer op vrije voeten is gesteld.