Start van hoofdcontent

Politiek

nl

[Video] 30 km/u binnen de ring: 'Dit is gewoon autootje pesten'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 januari 2015, 17.56 uur

Het ziet er naar uit dat een groot deel van de stad een 30-kilometer zone wordt en dat de snorscooter daardoor alsnog naar de rijbaan kan worden verplaatst.

Een voorstel hiertoe van GroenLinks lijkt steun te krijgen van D66, SP en de PvdA. Vorige maand stemde de Tweede Kamer onverwacht tegen de helmplicht voor scooters. De Amsterdamse gemeenteraad wil nu verder gaan om de strijd tegen scooter-overlast alsnog te winnen. 

'Als het aan GroenLinks ligt rij je straks binnen de hele ring maximaal 30 kilometer per uur', stelt GroenLinks-raadslid Zeeger Ernstig. 'Wellicht zijn er uitzonderingen te bedenken voor de Weesperstraat bijvoorbeeld, maar daar kan ik nu nog niet over oordelen. Maar het moet in ieder geval een forse 30-kilometerzone worden'.
abc5media_video_0

'Autootje pesten'
Maar er mag dan een meerderheid zijn voor het plan, niet iedereen is blij met het idee van GroenLinks. Coalitiepartij VVD bijvoorbeeld. 'Wat GroenLinks nu op de agenda heeft staan is gewoon autootje pesten. Daar zijn wij geen voorstander van. We zijn wel voorstander van een minimumsnelheid van 30 kilometer per uur, zodat het autoverkeer fatsoenlijk kan doorstromen', stelt VVD-raadslid Werner Toonk.

'Uiterst onverstandig'
Ook verkeerswethouder Pieter Litjens kijkt kritisch naar het voorstel. 'Een 30-kilometerzone voor de hele stad lijkt me uiterst onverstandig. Er zijn nog heel wat wegen binnen de ring waar het goed is dat 50 wordt gereden en waar dat zonder veiligheidsproblemen kan. Waar er wel problemen zijn, moeten we zoeken naar een oplossing'.

Komende maanden komt Litjens met een uitgebreid plan.