Start van hoofdcontent

Stad

nl

UPDATE: Amsterdam organiseert donderdag solidariteitsmars door binnenstad

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 januari 2015, 00.15 uur

De gemeente Amsterdam organiseert donderdag een solidariteitsmars door de binnenstad. De demonstratie start hoogstwaarschijnlijk bij het Franse Consulaat aan de Vijzelgracht. De bijeenkomst wordt om 18.00 uur gehouden, gelijktijdig met een protestmars in Parijs. De demonstranten zullen dan van daar om 18.15 naar de Dam lopen.

Bij de demonstratie zullen vertegenwoordigers van de pers en de politie voorop lopen, omdat juist deze twee groepen doelwit waren van de aanslag.

Alle Amsterdammers
De gemeente en het college van burgemeester en wethouders roepen alle Amsterdammers op om zich donderdagavond aan te sluiten bij de demonstratie en hun solidariteit te betuigen met de Parijzenaars, de pers en de politie. AT5 zendt de demonstratie live uit.

Andere steden
Ook in Rotterdam en Haarlem wordt gelijktijdig gedemonstreerd. Burgemeester Eberhard van der Laan roept collega's en inwoners van andere gemeenten op om ook te demonstreren.

Oproep
Eerder riep Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch al op om donderdagavond een protestmars te organiseren in Amsterdam. Enkele Amsterdamse organisaties, waaronder stichting Argan hadden gehoor gegeven aan de oproep. Mogelijk sluiten zij zich aan bij de mars van de gemeente.

Stil protest
Ruim honderd mensen hielden woensdagavond al een stil protest op de Dam. Daar hielden mensen bordjes omhoog met de leus 'Je Suis Charlie'. De tekst wordt wereldwijd ook op sociale media gebruikt om steun te betuigen aan de slachtoffers. Ook werden er kaarsen aangestoken en hielden mensen pennen in de lucht.