Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vader verliest rechtszaak van dochter om boek

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 januari 2015, 16.55 uur

Een boek van de Amsterdamse schrijfster Emma Curvers hoeft niet uit de handel genomen te worden.

Dit oordeelde de rechter gisteren nadat de vader van de schrijfster een kort geding had aangespannen. Het boek, Iedereen kan Schilderen, is een roman over een slecht functionerend Zuid-Limburgs gezin waarin de instabiele vader Hans Kostons alle aandacht opeist. In het boek lijdt hij aan depressies, psychoses, koopziekte, hypochondrie, vernielzucht en suïcidale neigingen, waar de andere gezinsleden onder lijden. Ze gaan veelvuldig in therapie, afzonderlijk en samen, tot iedereen aan zijn eigen geestelijke gezondheid begint te twijfelen.

In een interview met de Volkskrant gaf Curvers na de publicatie van het boek aan dat het hoofdpersonage Hans Kostons deels geïnspireerd is op haar eigen vader. Die spande vervolgens een zaak aan, omdat het boek volgens hem 'onnodig grievend en feitelijk onjuist' was. 

Expressievrijheid
Maar volgens de rechter is de expressievrijheid van de schrijfster groter dan het privébelang van haar vader, 'vooral omdat het hier om fictie gaat'. Dat de schrijfster zich hiervoor heeft laten inspireren door bestaande personen maakt dit volgens de rechter niet anders.