Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Omwonenden vrezen voor uitbreiding Schiphol

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 januari 2015, 17.47 uur

Omwonenden van Schiphol zijn woedend over pogingen van de luchthaven om de vliegpieken uit te breiden.

Schiphol wil dat doen door vier banen tegelijk open te stellen. Twee om te landen en twee voor het opstijgen. Dat betekent dat er veel meer geluidsoverlast zal zijn met name rond de Buitenveldertbaan en Aalsmeerbaan. Een doorn in het oog voor de omwonenden en ook nog eens in strijd met eerder gemaakte afspraken.

Lony Wesseling, die de omwonenden vertegenwoordigt, vreest voor toenemende overlast. 'Er zullen nauwelijks nog rustperiodes zijn als de hoofdbanen continu worden gebruikt'. 

Ook de toenemende gezondheidsrisico's baren zorgen, zo stelt Ronald Duvivier van de stichting Gezondheid Gaasperdammerweg. 'De uitstoot van vliegtuigen is drie tot vier keer zo hoog als dat van een gewone auto. Daar merken jij en ik niet zo veel van, maar mijn vrouw heeft COPD en krijgt hier enorme hoestbuien. Zodra we op vakantie zijn, weg van het vliegveld, is dit weg'.

Komende woensdag is er een gesprek tussen omwonenden en de Schiphol Groep. Tot dat dit gesprek heeft plaatsgevonden wil Schiphol niet reageren.