Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Jarenlang te veel erfpacht betaald'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 januari 2015, 09.07 uur · Foto: Peter de Neef

Bewoners van vooroorlogse wijken in de stad die erfpacht betalen, hebben jarenlang te veel betaald. Naar schatting betaalden ongeveer 15.000 huiseigenaren in totaal 20 miljoen euro te veel.

Koen de Lange, voorzitter van de stichting Erfpachtbelangen, voert met zijn stichting en een aantal gedupeerde pachters al sinds 2010 een bodemprocedure tegen de gemeente. Volgens de Lange zorgen recente uitspraken van de rechtbank ervoor dat erfpachters nu ook echt kans maken om geld van de gemeente terug te krijgen. Zo zegt hij tegen De Telegraaf.

De gemeente erkent het risico, maar gaat vooralsnog in cassatie. 'Dit kan ook grote gevolgen hebben voor canonherzieningen die in het verleden hebben plaatsgevonden. Niet ondenkbaar is dat de gemeente dan verhogingen uit het verleden zou moeten terugbetalen', aldus wethouder Eric van der Burg.

Volgens De Lange bestaat de kans dat de gemeente op den duur de erfpachtkwestie gaat winnen. Maar zo lang de zaak loopt bij de Hoge Raad kunnen pachters te veel betaalde euro's terugvragen. 'mensen hebben daar op dit moment gewoon recht op', aldus De Lange. Vandaag wordt de kwestie besproken in de gemeenteraad.