Start van hoofdcontent

Stad

nl

Woordvoerder Vluchtgarage woedend over besluit ontruiming

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 januari 2015, 13.46 uur

De woordvoerder van de Vluchtgarage, Marjan Sax is woedend over de brief die staatssecretaris Fred Teeven gisteren schreef aan de Tweede Kamer. In die brief schrijft Teeven dat de officier van justitie de bewoners van de garage, veelal uitgeprocedeerde asielzoekers, een aankondiging van ontruiming gestuurd heeft.

Volgens Sax verstrekt Teeven de Tweede kamer met zijn brief van onjuiste informatie: 'Hij schrijft dat "de overheid alle mogelijkheden biedt om hun terugkeer te faciliteren" en dat zij "er voor kiezen om te leven in de illegaliteit". De werkelijkheid is anders: de vluchtelingen KUNNEN niet terugkeren om verschillende redenen: er is oorlog en strijd in hun land, waarvoor ze zijn gevlucht en waardoor zij niet terug kunnen omdat zij voor hun leven vrezen', zo schrijft Sax.

Sax zegt dat het echte probleem zit in een 'onzorgvuldige asielprocedure'. Vluchtelingen worden volgens haar veel te snel afgewezen en op straat gezet. 'In de afgelopen tijd zijn vluchtelingen van We Are Here er uiteindelijk in geslaagd met succes opnieuw asiel aan te vragen en te krijgen. Een bewijs dat zij in eerste instantie onterecht zijn afgewezen', zo zegt Sax. Ook voor Van der Laan heeft ze geen goed woord over: 'Het aanzeggen van ontruiming van de Vluchtgarage in Amsterdam maakt duidelijk dat burgemeester van der Laan de staatssecretaris blijft volgen in zijn heilloze asielbeleid'.

Wanneer de Vluchtgarage precies ontruimd gaat worden is niet bekend.