Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Jonge Amsterdamse jihadist in Syrië om het leven gekomen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 januari 2015, 15.53 uur

Achraf, een Amsterdamse jihadist die in december 2013 op 16-jarige leeftijd naar Syrië vertrok, is zaterdag om het leven gekomen. Dat bevestigen verschillende bronnen rond het gezin van de jongen aan AT5.

Achraf is gestorven bij een anti-IS-bombardement. Familie heeft het levenloze lichaam van de jongen inmiddels op foto's geïdentificeerd. Naar verluidt is hij zondag in Syrië begraven.

Laatste teken van leven
Het is precies waar vader Farid bang voor was. Voor de verdwijning van zijn zoon merkt hij dat de jongen contact heeft met extremisten in Syrië. Tevergeefs verbiedt hij dit contact en ook neemt hij het paspoort van de jongen in beslag. Ook dat blijkt tevergeefs; de jongen verdwijnt. In april vorig jaar ontvangt Farid op Facebook een laatste teken van leven. Zijn zoon zit dan in Turkije, in de buurt van de grens met Syrië. 

Afgehakte hoofden
Maandenlang wacht de vader met ingehouden adem op het moment dat zijn zoon opnieuw contact opneemt. 'Ik zag op Facebook iemand die trots laat zien dat hij vijftien hoofden had afgehakt in Syrië. Ik kotste bijna, maar ik moest kijken of te zien of het hoofd van mijn zoon er bij zat', zegt Farid ruim drie maanden na de verdwijning van Achraf in een reportage van AT5. In september spreekt Farid opnieuw met AT5. Hij is dan in jongerencentrum Argan, waar hij openlijk praat over het vertrek van zijn zoon, om andere ouders te waarschuwen voor het gevaar van radicalisering. 

Nog één keer omhelzen
'Ik heb geen leven meer', laat Farid die avond weten. 'Ik heb geen idee waar mijn zoon is. Ik hoop hem nog eenmaal te mogen omhelzen, maar die kans acht ik heel klein. Ik verwacht niet dat ik mijn zoon nog levend zie. Ik denk dat ik voorgoed afscheid heb genomen van mijn kind', zegt de man in een lang interview in september. 

21 sterfgevallen
Op 9 januari meldde minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) dat er 21 Nederlandse jihadisten in Syrië en Irak zijn omgekomen. Hij zei toen ook dat er ongeveer 180 Nederlandse jihadisten naar beide landen waren vertrokken. Van hen zijn er 35 weer terug in Nederland, zei Opstelten.

Afgelopen jaar maakte AT5 een Wereldstad reportage over vader Farid, die aflevering is hieronder te bekijken.

abc5media_video_0