Start van hoofdcontent

Stad

nl

Terreurverdachte repte in notitieboekje over IS

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 januari 2015, 18.46 uur · Foto: ©Damian Monsma

Het Openbaar Ministerie heeft bij de 27-jarige terreurverdachte, die eind vorig jaar in Amsterdam werd gearresteerd, een notitieboekje gevonden. Daarin staat onder meer een brief aan terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) en aan het Nederlandse volk.

Mohamed B., een Marokkaan die illegaal in Amsterdam verbleef, was volgens justitie vanaf 1 september tot en met 15 oktober 2014 bezig met de voorbereidingen voor een aanslag in Nederland.  Twee dagen later, op 17 oktober, werd hij opgepakt na een tip van de AIVD. In het notitieboekje repte de man ook over de Nederlandse deelname aan de internationale coalitie tegen IS. 

Bom

Volgens Het Openbaar Ministerie probeerde de man de hand te leggen op vuurwapens en explosieven. Ook vond justitie in het notitieboekje een handleiding voor het maken van een bom. De verdachte schreef ook dat politie -of legervoertuigen een makkelijk doelwit zouden zijn.

Terroristenafdeling

B. zit op dit moment vast op de Terroristen Afdeling van de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Hij moet morgen voor het eerst voor de rechter verschijnen in Dordrecht. AT5 zal bij de zaak aanwezig zijn en verslag doen.