Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Meldpunt islamofobie overspoeld met klachten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 januari 2015, 09.05 uur

Moslims in de stad zijn na de aanslagen in Parijs steeds vaker het mikpunt van discriminatie, intimidatie en soms zelfs geweld.

Dat blijkt uit de reacties die binnenkomen bij het speciaal opgerichte meldpunt voor islamofobie. Bij het Amsterdamse Facebook-initiatief stromen de meldingen inmiddels binnen. Een Amsterdamse moslima vertelt vandaag aan AT5 haar verhaal. Als zij 's morgens op weg naar haar school in de Rivierenbuurt over de stoep loopt, komt een man haar hard tegemoet fietsen.

Opruimen
'Uiteindelijk kwam 'ie recht op mij af. Als ik niet opzij was gestapt, had hij me aangereden. Hij gebruikte de woorden: "terroristen zoals jij moeten net als in Parijs worden opgeruimd". Ja, daar sta je dan met je mond vol tanden', vertelt ze. 'Ik was verward, voelde me verdrietig. Ik dacht: ik pas niet meer in de samenleving. Heb ik iets verkeerds gedaan? Hoor ik er nog wel bij? Ik begon aan mezelf te twijfelen', vertelt de scholiere. 

Sinds de Facebook-pagina in de lucht is, zijn er vanuit het hele land al vijftig van dit soort meldingen binnengekomen.  Ook in Amsterdam komen volgens de Facebook-pagina de nodige incidenten voorbij: bussen die doorrijden, mensen die niet naast hoofddoekjes willen zitten en bij AT5 meldde zich nog een andere vrouw die zei dat er bier over haar heen was gegooid.

abc5media_video_0

Zichtbaar
'We willen in de eerste plaats graag alle moslims oproepen om incidenten aan ons te melden. Ieder verhaal maakt het probleem meer zichtbaar', zegt Rahma Bacelaar, initiatiefnemer van het Meldpunt Islamofobie. Daarnaast willen de mensen achter het meldpunt dat slachtoffers niet alleen via Facebook hun verhaal doen, maar vooral ook bij de politie. Iets dat de belaagde scholiere overigens niet heeft gedaan.

Er zou vervolgens ook nauwelijks aangifte gedaan worden: 'Ze worden regelmatig afgehouden door de politie als ze aangifte willen doen. En de politie zegt dan dat ze niks kunnen doen', aldus Bacelaar.

'We roepen juist iedereen altijd op om aangifte te doen, want wat wij niet weten kunnen wij ook niet aanpakken', zegt een woordvoerder van de politie.