Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Herdenking Auschwitz: 'Gaat de geschiedenis zich herhalen?'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 januari 2015, 20.22 uur

Bij het spiegelmonument Nooit Meer Auschwitz van Jan Wolkers in het Wertheimpark werd zondag herdacht dat het 70 jaar geleden is dat concentratiekampen Auschwitz en Birkenau op 27 januari 1945 werden bevrijd.

Jacques Grishaver, voorzitter Nederlands Auschwitz Comité, wees in zijn toespraak op alle onverdraagzaamheid die nog altijd in de wereld bestaat. Van onthoofdingen in het Midden-Oosten tot onderdrukking in Afrika. Maar ook in Europa is nog veel discriminatie. 'Ook in ons zo tolerante Nederland', zei Grishaver. Hij haalde recente voorbeelden aan van joodse scholen en synagogen die bewaakt moesten worden, maar ook dat moskeeën steeds vaker het doelwit zijn van vernieling.

'Voor de generatie de de oorlog heeft overleefd en ook die erna is dit beangstigend en bedreigend. Gaat de geschiedenis zich herhalen? Is de joodse gemeenschap nog wel veilig?', stelde Grishaver.

'Nieuw onheil voorkomen'
'We moeten niet alleen gedenken, maar ook denken', sprak burgemeester Eberhard van der Laan. 'Hoe wij opkomend antisemitisme onschadelijk kunnen maken. Nieuw onheil kunnen voorkomen.' 'Wat er misgaat in de wereldpolitiek merken we tot in de straten van Mokum', zei Van der Laan. 'We laten ons nooit meer sluipenderwijs inkapselen door barbarij. Amsterdam staat voor zijn joodse gemeenschap. We laten dit gruwelijke niet opnieuw gebeuren.'

Grishaver noemde ook nog het namenmonument waarvan de realisatie vertraging op heeft gelopen. Hij hoopt dat het in 2016 onthuld kan worden.