Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rechter oordeelt opnieuw: invoeren kenteken bij parkeren hoeft niet

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 januari 2015, 13.33 uur

De rechtbank heeft opnieuw geoordeeld dat parkeerders in Amsterdam niet hun kenteken hoeven in te voeren bij de parkeerautomaat.

Dat bleek tijdens een rechtszitting vanochtend. De zaak was aangespannen door een burger die een boete kreeg van de gemeente, terwijl hij wel betaald had met een geanonimiseerde rekening. Dat kon hij ook aantonen met een 'pashouderbon'. Dat hij bij de automaat niet zijn kenteken had ingetoetst, was een bewuste keuze. De eiser vindt namelijk dat dat zijn privacy schendt.

Omdat de parkeerder kon aantonen dat hij wel betaald had, vernietigde de rechter de parkeerboete die de gemeente de man had opgelegd. Bovendien moet de gemeente de proceskosten van de eiser vergoeden. Omdat de rechtbank de boete al vernietigde op basis van de betalingsgegevens, werd er geen rechterlijk oordeel gegeven over de privacykant van de zaak.

Opvallend is dat dit al de tweede keer is dat de rechter oordeelt dat parkeerders niet hun kenteken hoeven in te toetsen bij de parkeerautomaat. In mei vorig jaar kwam de rechtbank al tot een zelfde oordeel. De parkeerder had toen een bonnetje van de parkeerautomaat achter haar voorruit gelegd. Toen was de motivatie overigens niet privacyschending, maar werkte het aanraakscherm van de automaat niet goed.