Stad

NL
V

[Video] Amsterdam tweede deeleconomie ter wereld

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 februari 2015, 00.40 uur

Amsterdam is maandagavond officieel uitgeroepen tot Sharing City, een initiatief om de stad als deeleconomie op de kaart te zetten.

Amsterdam is daarmee de eerste stad in Europa waar de deeleconomie met gemeentelijk beleid zal worden ondersteund. Ook wereldwijd is het een bijzonder project, alleen het Zuid-Koreaanse Seoul ging voor. Binnen een deeleconomie staat niet het bezit van goederen, maar het delen en collectief consumeren centraal. Voorbeelden zijn Airbnb, Snappcar voor het huren van de auto van de buurman en het Amsterdamse Konnektid, waarbij mensen elkaar onderling vaardigheden aanleren.

Volgens Konnektid-oprichter Michel Visser wordt zijn dienst gebruikt voor 'het leren van Engels, voor het maken van een website, maar ook voor het leren van nieuwe gerechten uit bijvoorbeeld de Thaise keuken'.  Wethouder Kajsa Ollongren (D66, Economie) ziet het helemaal zitten: 'Het is een enorme kans, dat je niet alles zelf hoeft te hebben maar deelt met anderen. Dat past gewoon goed bij Amsterdam. Vandaar dat we bekend willen staan als sharing city'. 

Kritiek op de deeleconomie is er ook, zo vrezen taxichauffeurs in de stad hun baan kwijt te raken door de opkomst van Uberpop, een dienst waarmee mensen bij kunnen verdienen als taxichauffeur, zonder dat ze daarvoor over de nodige vergunningen hoeven te beschikken.