Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Kalasjnikov zo geregeld: 'Met een paar telefoontjes voor elkaar'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 februari 2015, 19.12 uur

Ruim tweeduizend euro én de kosten voor een paar telefoongesprekken. Dat waren twee journalisten van Editie NL kwijt voor een kalasjnikov.

RTL-redacteuren Bram Mullink en Wilson Boldewijn hadden het zware wapen binnen een paar weken in handen. 'Bij wijze van spreken was het met een paar telefoontjes geregeld', vertelt Mullink. 'Maar wel met wat versluierd taalgebruik uiteraard', vult Boldewijn aan. 

Lees ook: Politie vindt binnen vier maanden 33 kalasjnikovs

En zo kregen de twee met relatief weinig moeite een kalasjnikov in handen. Een PM MD 90, om precies te zijn. Een achterneefje zeg maar van de bekende AK47. Dit type, met een verkorte loop, is ontworpen voor Roemeense elitetroepen en circuleert dus op een illegale wapenmarkt waar ook de Amsterdamse onderwereld boodschappen doet.

Veelgebruikt
De kalasjnikov is een veelgebruikt wapen in de Amsterdamse onderwereldoorlog. Zo werd bij de geruchtmakende schietpartij in de 
Staatsliedenbuurt geschoten met kalasjnikov's en verloor topcrimineel Gwenette Martha het leven nadat hij met meerdere AK's 47 onder vuur werd genomen. 
abc5media_video_0

Vernietigd
'We hebben hiermee aangetoond dat het eenvoudig is om voor ons, als relatieve buitenstaander, aan zo'n wapen te kopen', stelt Mullink. 'Wij zijn natuurlijk géén criminelen'. En precies daarom is het wapen inmiddels vernietigd. Het complete verhaal over de aankoop van de kalasjnikov is dinsdagavond te zien in Editie NL