Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM eist tot vier jaar cel tegen Amsterdamse plofkrakers

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 februari 2015, 20.57 uur

De officier van justitie heeft vanmiddag celstraffen tot vier jaar cel geëist tegen drie verdachten van 23, 25 en 28 jaar uit Amsterdam, wegens het deel uitmaakten van een criminele organisatie die bezig was met plofkraken en autodiefstallen.

Tegen de 25-jarige hoofdverdachte eiste de officier vier jaar cel waarvan twee jaar voorwaardelijk met bijzondere voorwaarden. De 28-jarige verdachte hoorde drie jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk tegen zich eisen en tegen de 23-jarige verdachte, die een ondersteunende rol had, eiste de officier één jaar cel.

De verdachten werden in de nacht van 16 januari 2013 aangehouden waarbij onder meer jerrycans, bivakmutsen en inbrekerswerktuig in beslag werden genomen. De plofkraken waarmee ze door DNA-hits in verband kunnen worden gebracht, vonden plaats in Hoofddorp en in Rijsenhout. De mannen hielden zich ook bezig met autodiefstallen in Amsterdam, Amstelveen en Almere.

'Er werd gebruik gemaakt van zeer snelle gestolen auto’s en jammers om zodoende aan de politie te ontkomen. De plofkraken veroorzaakten een enorme ravage en hadden grote impact op banken, omwonenden en gebruikers van de pinautomaten. Bij achtervolging werd niet geschroomd met grote snelheden en levensgevaarlijk rijgedrag aan een aanhouding te ontkomen', aldus de officier van justitie in haar requisitoir.