Start van hoofdcontent

Politiek

nl

[Video] Asscher over ontsnapte jihadist: 'ticket Turkije snel geboekt'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 februari 2015, 17.07 uur

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher reageerde vandaag voor de camera van AT5 op de verdwijning van de Amsterdamse jihadist Omar H. H. werd vorige week veroordeeld tot 1,5 jaar celstraf, een week later blijkt H. plots verdwenen en bestaat het vermoeden dat hij alweer naar Irak is afgereisd.

'Een ticket naar Turkije is snel geboekt. (...) dat is buitengewoon teleurstellend. Liever hadden we we hem in de gevangenis gehad. Maar het is wel een feit, dat je niet iedereen zult kunnen tegenhouden.' Asscher vervolgt: 'Europa heeft open grenzen. We proberen door paspoorten in te nemen, door desnoods nationaliteit af te pakken, te voorkomen dat mensen heen en weer reizen tussen Nederland en Syrië, maar je kunt het niet in alle gevallen voorkomen.'

In het geval van Omar H., die in hoger beroep veroordeeld werd voor voorbereidingshandelingen voor een terroristisch misdrijf, opruiing en het voorbereiden van een ontploffing en brandstichting, kon het uitreizen dus waarschijnlijk niet voorkomen worden.

Lees ook: 'Syriëganger' Omar H. veroordeeld tot 1,5 jaar cel en 'Veroordeelde jihadist Omar H. zit al in Irak'