Start van hoofdcontent

Politiek

nl

[Video] Wethouder Kajsa Ollongren blijft Uber-fan

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 februari 2015, 15.34 uur

Het blijft onduidelijk: is de omstreden taxidienst Uberpop nou een illegale snordersdienst in de ogen van de gemeente, of zien ze het op het stadhuis als hip voorbeeld van de bruisende deeleconomie?

Uberpop is een onderdeel van taxi-app Uber. Via Uberpop kunnen particuliere automobilisten bijverdienen als taxichauffeur. Dat terwijl professionele taxichauffeurs aan steeds meer regels moeten voldoen. De rechter oordeelde in december al dat de dienst illegaal is, omdat een Uberpop-chauffeur in de praktijk een snorder is.

VVD-wethouder Pieter Litjens (verkeer) nam afgelopen week 1400 handtekeningen van taxichauffeurs in ontvangst. In de petitie werd opgeroepen om strenger te handhaven op illegale Uberpop-chauffeurs. Litjens liet zich toen stevig uit over Uberpop. Hij vindt dat een 'illegale activiteit' die hardwerkende ondernemers in de weg zit.

Hippe startup
AT5 
was benieuwd of dit strenge sentiment nu voor het hele college geldt. Want Uber is ook de hippe 'startup' die een kantoor opent in de stad. 'Uber is een nieuwe vorm van taxivervoer aanbieden die heeft geleid tot innovatie', zegt D66-wethouder Kajsa Ollongren (economie) vandaag tegen AT5. 'En ik heb het niet over Uberpop, maar gewoon de taxi-Uber.'

Maar Ollongren ontkent niet dat zij de deeleconomie een warm hart toedraagt. 'Ik denk dat de deeleconomie inderdaad ook kansen biedt voor het aantal bezoekers en aantal toeristen. Want het gaat inderdaad over het aantal autodelen, taxidelen. We hebben Airbnb en de andere aanbieders van woningen. Het is een trend. Het is ook niet meer weg te denken uit onze economie.'

Maar Uberpop? 'Nou, Uberpop mag niet', aldus de wethouder.