Stad

NL
V

Sjiek Soho-hotel naar Bungehuis op Spuistraat

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 februari 2015, 01.15 uur · Foto: Google StreetView

Na fel protest van bewoners van de Raamgracht, gaat het sjieke hotel Soho House nu naar het Bungehuis op de Spuistraat. Dat heeft Aedes, sinds kort eigenaar van het pand, laten weten.

Omwonenden werden maandag ingelicht over de plannen. Op dit moment is het bijzondere pand op de Spuistraat nog een van de twee hoofdlocaties van de Faculteit Geesteswetenschappen van de UvA. Vorige week wist studentenmagazine Folia al te melden dat Aedes Real Estate het pand gekocht heeft.

Die maken op hun beurt bekend dat hier in 2017 een Soho House zal verrijzen: een besloten 'hotelclub' voor mensen die werkzaam zijn in de film, media en de creatieve industrie. Wereldwijd zijn er op dit moment twaalf huizen volgens dit concept. In het Bungehuis komen 79 hotelkamers, een fitnessruimte, kleine filmzaal, een restaurant, een game-ruimte en een clubruimte op de bovenste verdieping. Op de begane grond komen ruimtes met een publieke functie: Venetiaans restaurant Cecconi’s en een spa/wellness. Die zijn dus ook toegankelijk voor niet-leden. 

Protest
In eerste instantie had Soho een plekje gevonden op de Raamgracht, maar daar waren omwonenden het niet mee eens. Ze richtten de groep 'No Soho' op en verzamelden ruim duizend reacties van mensen die tegen het hotel waren. De commissie Bouwen en Wonen gaf deelraad Centrum begin vorig jaar een negatief advies over de komst van een Soho-hotel naar de Raamgracht.

Van hotelstop naar hotelstraat
Drie jaar geleden werd de notitie Grenzen aan het Hotelbeleid (pdf) vastgesteld, waarin gesteld werd dat er geen nieuwe hotels meer in de binnenstad zouden komen. Een hotel in het Bungehuis mag desondanks wel, omdat het bijzondere hotelconcept van het Soho House tot een van de uitzonderingen behoort.

In het 1012-gebied, waar de Spuistraat onder valt, zijn een aantal initiatieven die ontplooid mogen worden als ze voldoen aan de aanvullende regels voor het gebied en de aanvullende voorwaarden van het stadsdeel. Het gaat naast het Bungehuis om het Heredium-gebouw, het Kasbank-gebouw en hotel Winston. Naast het Bungehuis verrijst er binnenkort ook een hotel in het Kasbank-gebouw en boven de Albert Heijn. Hotel W genaamd. Dat betekent dat er op zo'n 150 meter Spuistraat binnen enkele jaren ruim driehonderd hotelkamers bij zullen komen.