Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie bewaakt ambtswoning burgemeester om dreigend taxiprotest

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 februari 2015, 11.30 uur · Foto: Martin Damen

Woedende taxichauffeurs wilden zaterdagavond rond middernacht voor de ambstwoning van burgemeester Van der Laan demonstreren tegen Uberpop.

De politie kreeg echter lucht van de geplande demonstratie. Politie-eenheden die doorgaans de uitgaanspleinen bewaken sloten een deel van de Herengracht af voor autoverkeer en gingen voor de ambstwoning van Van der Laan staan. Rond 23.30 uur waren er nog geen taxi's te zien.

Het plan was dat taxichauffeurs de weg vanaf de Reguliersgracht tot aan de Vijzelgracht zouden blokkeren. 'Heren, vanavond gaat het gebeuren. Wij hebben een lange tijd op de overheid zitten wachten maar blijkbaar was dat helemaal voor niks. 00.00 middernacht voor de deur van de burgemeester. (...) Deel dit zoveel mogelijk door in andere groepen. Elke man telt', schreven de chauffeurs naar elkaar op Whatsapp. 

De chauffeurs eisen maatregelen tegen de taxidienst Uberpop. Ze zijn boos omdat ze vinden dat er onvoldoende wordt opgetreden tegen de omstreden app, waarmee particulieren, zonder de benodigde papieren, voor taxichauffeur kunnen spelen. Eerder dreigden de chauffeurs al het 'Binnenhof plat te leggen' en Uber-chauffeurs klem te rijden.

Update 0.00 uur

De taxichauffeurs die eerst zouden gaan demonstreren op de Herengracht verzamelen zich nu bij de Texaco op de Marnixstraat. Onduidelijk is wat ze precies gaan doen. 

abc5media_image_3

Update 0.45 uur

De acties van de chauffeurs lijken ten einde. Een groepje van zo'n tien taxi's zou vanaf de Marnixstraat naar de Vijzelstraat rijden. Op Whatsapp werd opgeroepen om vanaf het Carlton Hotel (Vijzelstraat 4) tot aan het Uberkantoor (Vijzelstraat 68) de straat te te blokkeren. 'Meer mannen, meer ballen, deel dit bericht!!' Volgens een AT5-verslaggever ter plaatse zijn er echter geen taxi's te zien in de Vijzelstraat. De taxi-chauffeurs zouden zijn afgeschrokken door de aanwezige politie op de Herengracht.

Update 10.30 uur

Volgens getuigen is er vannacht toch nog een klein protest geweest. Een aantal chauffeurs reed stapvoets over de Vijzelstraat voorbij het kantoor van Uber. 'De politie schreef uiteindelijk zes bekeuringen uit voor het onnodig toeteren', zegt een getuige.