Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] 2014: Minder straatroven en overvallen, maar meer liquidaties

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 februari 2015, 19.13 uur

Het aantal straatroven en zakkenrollerij in Amsterdam is vorig jaar flink gedaald ten opzichte van 2013. Ook waren er minder overvallen en woninginbraken.

Vorig jaar waren er tien liquidaties, tegen acht in 2013. Verder lijkt de zogenoemde Top600-aanpak te werken. Dat is maandag bekendgemaakt op een bijeenkomst van de driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie en politiechef) in het stadhuis.

Vd Laan: 'We leven in twee werkelijkheden in de stad. Aan de ene kant liquidaties, aan de andere kant wordt het steeds veiliger'

— Mark Schrader (@markschrader) February 16, 2015

Het aantal straatroven daalde met 20 procent, zakkenrollerij met 17 procent, overvallen met 32 procent en woninginbraken met 19 procent. In totaal vielen er vorig jaar 25 geweldsdoden (waarvan dus tien liquidaties), tegen 23 in 2013. In twee van de tien liquidatiezaken zijn verdachten aangehouden. Alle zaken zijn nog in onderzoek. Het baart de politie zorgen dat er steeds zwaardere wapens worden gebruikt.

Lees ook: Interactieve kaart geeft inzicht in onderwereldoorlog

Top 600-aanpak lijkt te werken

De zogenoemde Top 600-aanpak van veelplegers werpt vruchten af. Deze lijst brengt criminele jongeren in beeld zodat ze met begeleiding op maat weer op het goede pad kunnen komen. Die aanpak zorgt ervoor dat jongeren minder vaak opnieuw in crimineel gedrag vervallen. Bij ongeveer de helft van de mensen op deze lijst zien gemeente, politie en justitie een gedragsverandering en een beter functioneren. Steeds meer mensen van die lijst worden naar werk of school begeleid.

Bekijk ook: Misdaad BV: Hoe is de liquidatiegolf te stoppen?

Liquidaties
'Ik begrijp dat u niet alleen vragen hebt over het aantal inbraken in de stad', stelde burgemeester Van der Laan aan het begin van de bijeenkomst, verwijzend naar het grote aantal (soms zeer gewelddadige), schietpartijen van de afgelopen tijd. In 2014 waren er 25 geweldsdoden te betreuren in de stad, waarvan tien slachtoffers geliquideerd werden. In 2013 waren dit er 23, waarvan 8 liquidaties waren. 

Ook aantal straatroven is afgenomen. Van 2219 in 2013 naar 1775 vorig jaar. pic.twitter.com/BJhRZON0ns

— Mark Schrader (@markschrader) February 16, 2015

Bekijk ook: Een overzicht van de misdaadcijfers op Amsterdam.nl

Later meer