Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bezetters Bungehuis krijgen ultimatum van UvA

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 februari 2015, 23.25 uur

De studenten die het Bungehuis aan de Spuistraat bezet houden hebben van de UvA een ultimatum gekregen. Ze moeten morgen voor 12.00 uur het pand verlaten hebben, zo zegt de UvA.

Zijn de studenten om 12.00 uur het pand niet uit, dan stap de UvA naar de rechter voor een kort geding. 'Een kleine groep actievoerders dupeert het onderwijs en het onderzoek. Medewerkers kunnen niet naar hun werk en colleges moeten worden verplaatst', aldus Louise Gunning-Schepers, voorzitter van het College van bestuur. De bezetters hopen nog op een gesprek met het bestuur van de universiteit, maar er is nog geen afspraak gepland.

Zondag bood de UvA de actievoerders een locatie aan op het Binnengasthuisterrein, om hun actie voort te zetten. De actievoerders wezen dit aanbod van de hand. Volgens de UvA ziet daardoor geen andere oplossing dan het aanspannen van een procedure.

Actievoerders

De actievoerder bespreken op dit moment het ultimatum van de UvA. Wel geven zij aan het Bungehuis niet zomaar op te geven. 'In het verleden werden we nooit serieus genomen door het bestuur. Nu hebben we een pressiemiddel. We zijn bang dat als we dat opgeven, we opnieuw niet gehoord worden', aldus één van de studenten.

Steun vanuit wetenschap

Twintig wetenschappelijk medewerkers hebben via een ondertekende verklaring hun steun betuigd aan de actievoerders. 'We steunen niet de bezetting, maar wel de zorgen van de bezetters', zo legt filosoof Yolande Jansen uit. De groep vindt de bestuursstructuur van de universiteit ondemocratisch en er zou door het bestuur te veel nadruk op de kwantiteit en niet de kwaliteit van wetenschappelijk werk gelegd worden.