Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

[Video] Moet Wim Sonneveld een eigen brug krijgen?

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 februari 2015, 19.39 uur

Weinig mensen hebben zo mooi over de Amsterdamse grachten gezongen als Wim Sonneveld. Toch is er in de stad nog niets naar hem vernoemd.

Daar moet verandering in komen, vindt Daan Bartels. Brug nummer 40, op de hoek Keizergracht-Reguliersgracht, moet het worden. Een brug waar Sonneveld duizenden keren over gelopen heeft. 'Het leuke van deze brug is dat hij twee woonhuizen verbindt. We staan nu op de Keizersgracht en hier op een steenworp afstand woonde hij zo'n dertien jaar. En in 1955 is hij verhuisd naar het pand hier schuin aan de overkant'.

Volgens Bartels is de stad het aan Sonneveld verschuldigd om hem een plek te geven. 'Hij heeft Amsterdam in ieder geval wat betreft liedjes op de kaart gezet. En nu is het aan ons en aan de gemeente om Wim Sonneveld als artiest blijvend op de kaart te houden.' Overigens is de brug niet alleen uitgekozen vanwege de woonhuizen van Sonneveld. De brug siert namelijk ook de cover van zijn EP 'Aan de Amsterdamse Grachten'.

Bartels is handtekeningen aan het verzamelen en heeft het voorstel om de naam te veranderen ingediend bij het college van B&W. Zij beslissen uiteindelijk of de brug naar Sonneveld vernoemd wordt.