Start van hoofdcontent

Stad

nl

UvA eist dwangsom van ton per dag voor bezetting Bungehuis

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 februari 2015, 22.21 uur

De bezetters van het Bungehuis moeten het bezette gebouw verlaten en bezemschoon achterlaten. Doen ze dat niet, dan moeten ze een dwangsom betalen van 100.000 euro per dag.

Dat is de inzet van de UvA voor het kort geding dat morgen dient. Dat blijkt uit de dagvaarding die aan de bezetters is gestuurd en in handen is van het ANP. Eventuele kosten van een gedwongen ontruiming zijn voor rekening van de bezetters.

Veiligheid

Het Bungehuis wordt al sinds vrijdagochtend bezet door studenten die strijden voor meer democratie en transparantie van bestuur binnen de universiteit. Volgens de UvA kunnen door de bezetting medewerkers, studenten en onderzoekers van de UvA het Bungehuis niet op een veilige en verantwoorde manier gebruiken. Ook de brandveiligheid is in het geding doordat 'alle (nood)uitgangen zijn gebarricadeerd'.

Onderzoek

Door de bezetting komt lopend onderzoek in het Babylab ernstig in de knel. 'Hier worden specifieke experimenten uitgevoerd die nergens anders kunnen plaatsvinden', staat te lezen in de dagvaarding. Onderzoeksdata zijn niet meer bruikbaar omdat er gaten zijn gevallen in de planning. Dat kan gevolgen hebben voor ontvangen subsidies, vreest de UvA.

Lees ook: Bezetters Bungehuis gesteund door Freek de Jonge

De bezetters willen pas het pand uit als ze de toezegging hebben dat hun eisen worden ingewilligd. 'Chantage', vindt de UvA. De UvA had al aangifte gedaan van huisvredebreuk en de bezetters al aansprakelijk gesteld voor alle schade die wordt veroorzaakt door de bezetting.

Lees ook: Bezetters Bungehuis donderdag voor de rechter