Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bezetters Bungehuis hopen op voortzetting 'constructieve gesprekken'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 februari 2015, 11.24 uur

In de loop van de ochtend moet meer duidelijk worden over de gesprekken die zondagavond zijn gevoerd tussen bezetters van het Bungehuis en de Universiteit van Amsterdam.

'Het college van bestuur (CvB) komt om 11.00 met een reactie, daar zullen wij dan op onze beurt weer op reageren', laat een van de actievoerders maandagmorgen weten. 'We gaan om 16.00 uur naar burgemeester Van der Laan met onze officiële reactie'.

Verwacht wordt niet dat het CvB alle eisen van de actievoerders (het vertrekt van het UvA-bestuur red.) inwilligt. 'Maar een voortzetting van de gesprekken zou mooi zijn. En dan hopen we op iets constructievers dan een debatmiddagje'.

De situatie in het huis is volgens een woordvoerder nog altijd goed. Wel is het nog altijd aan de koude kant omdat de verwarming al enkele dagen niet meer werkt. Om 12.00 uur organiseren de bezetters een brunch, voor iedereen die zin heeft om te komen. 'Maar we hopen vooral op de komst van medewerkers van het Bungehuis'.

'Ontruiming'
Een tweede woordvoerder van het Bungehuis laat maandagochtend weten dat er nog altijd rekening wordt gehouden met een op handen zijnde ontruiming. 'Het zou goed kunnen dat er maandagmiddag ontruimd wordt'. Een politiewoordvoerder laat weten nog niks over een eventuele ontruiming te kunnen zeggen. 

Bezetting
Het Bungehuis op de Spuistraat, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de UvA, wordt nu al ruim een week bezet. De demonstranten willen meer inspraak van studenten en docenten. De UvA reageerde op de bezetting met een kort geding om de activisten uit het gebouw te krijgen. 

De rechter bepaalde donderdag dat de studenten moeten vertrekken en dat ze 1000 euro boete per dag moeten betalen als ze dat niet doen. De bezetters zijn nog niet vertrokken, maar eisen op hun beurt dat het bestuur van de UvA voor maandag 12.00 uur is opgestapt.