Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] 46 aanhoudingen bij ontruiming Bungehuis

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 februari 2015, 17.09 uur

Bij de ontruiming van het Bungehuis in de Spuistraat zijn dinsdagmorgen en -middag 46 actievoerders aangehouden.

Het gaat om zowel actievoerders die zich in het pand bevonden, als om sympathisanten die buiten op straat zaten. Dit laat de politie dinsdagmiddag weten. Eén actievoerder raakte gewond toen een paard op zijn voet ging staan. 
abc5media_video_0

De ontruiming, die volgens de politie 'in een gemoedelijk sfeer verliep', startte om 09.30 uur. Tegen 13.45 uur was de actie voorbij en trokken de demonstranten die nog op straat stonden naar het Maagdenhuis. 

Gunning: 'Ontruiming was onvermijdelijk'
Bestuursvoorzitter Louise Gunning-Schepers noemde de ontruiming vreselijk maar onvermijdelijk. 'Het college weigert namelijk onder druk te onderhandelen met actievoerende studenten. Vreselijk dat het zo ver heeft moeten komen dat het pand door de politie ontruimd moest worden. Dat wilden we niet. We hebben alles gedaan om dat in de afgelopen periode te voorkomen.Maar we wilden niet in gesprek met studenten zolang het Bungehuis bezet is.'

Lees ook: Liveblog ontruiming Bungehuis

Van der Laan: 'Ontruiming spijtig'
Burgemeester Van der Laan is tevreden over het 'beheerste, de-escalerende optreden' van de politie. Hij noemt het 'spijtig' dat het tot een ontruiming heeft moeten komen, 'maar positief dat de bezetters bij hun verzet geen geweld hebben gebruikt', laat zijn woordvoerder weten. Van der Laan hoopt dat het vertrouwen tussen de studenten en het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) snel wordt hersteld.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) laat daarentegen weten 'het gewelddadige ingrijpen van de politie' bij de ontruiming van het Bungehuis af te keuren. 'De bezetting door studenten en docenten voor meer inspraak is vredig verlopen en de LSVb vindt het dan ook onnodig dat er bij de ontruiming geweld is gebruikt'.

De studentenvakbond vindt dat het hoog tijd is dat de inspraak van studenten en docenten op de Universiteit van Amsterdam verbetert. 'Dat wil zeggen, niet alleen om tafel gaan, maar daadwerkelijk iets met de input doen.

Bekijk hier beelden van eerder dinsdagochend: 
abc5media_video_1